Izjava o kolačićima

Ova Izjava o kolačićima objašnjava kako kompanija Affidea („mi”, „nas” i „naš”) koristi kolačiće i slične tehnologije da prepozna kada posjetite našu web lokaciju na affidea.ba („Web lokacija”). Objašnjava šta predstavljaju ove tehnologije i zašto ih koristimo, kao i vaša prava da kontrolišete kako ih mi koristimo.

Šta su kolačići?

Kolačići su male datoteke s podacima koje se postavljaju na vaš računar ili mobilni uređaj kada posjetite neku web lokaciju.  Kolačiće rasprostranjeno koriste vlasnici web lokacija kako bi njihove web lokacije radile, ili kako bi radile efikasnije, kao i radi pružanja informacija za izvještaje.

Kolačići koje postavlja vlasnik web lokacije (u ovom slučaju Affidea) se zovu „kolačići prve strane”. Kolačići koje postavljaju strane koje nisu vlasnici web lokacije se zovu „kolačići treće strane”. Kolačići treće strane omogućavaju pružanje funkcija ili funkcionalnosti treće strane na ili putem web lokacije (npr. oglašavanje, interaktivni sadržaj i analitika). Strane koje postavljaju ove kolačiće treće strane mogu prepoznati vaš računar kada posjećuje dotičnu web lokaciju i kada posjećuje druge web lokacije.

Kolačići mogu biti kolačići sesije ili trajni kolačići. Kolačić sesije ističe na kraju korisničke sesije, nakon što se zatvori web pretraživač. Trajni kolačić pohranjuje pretraživač i ostaje važeći do postavljenog datuma isteka važenja (osim ako ga prije tog datuma ne izbriše korisnik). Trajni kolačići su predstavljeni u donjoj tabeli sa svojom dužinom trajanja u zagradama. Svi kolačići koji nemaju predstavljenu dužinu trajanja iza njihovog imena su kolačići sesije.

Zašto koristimo kolačiće?

Kolačiće prve i treće strane koristimo iz više razloga. Neki kolačići su potrebni iz tehničkih razloga kako bi naša web lokacija funkcionisala. Drugi kolačići nam takođe omogućavaju praćenje interesa naših korisnika kako bismo poboljšali iskustvo na našoj web lokaciji.  Treće strane postavljaju kolačiće putem naše web lokacije radi oglašavanja, analitike i u druge svrhe. To je detaljnije opisano u nastavku.

U donjoj tabeli su opisane posebne svrhe kolačića prve i treće strane koji se postavljaju putem naše web lokacije kao i njihove svrhe (napominjemo da određeni kolačići mogu varirati u zavisnosti od određene web lokacije koju posjećujete):

Vrsta kolačića
Ko postavlja ove kolačiće
Kako ih možete odbiti
Kolačići za performanse i funkcionalnost: Ovi kolačići se koriste za poboljšavanje performansi i funkcionalnosti naše web lokacije, ali nisu neophodni za njihovo korištenje.  Međutim, određene funkcionalnosti mogu biti nedostupne bez ovih kolačića.
Microsoft

Naziv kolačića:

ARRAffinity, WAWebSiteSID

Pravila privatnosti kompanije Microsoft su dostupna na linku u nastavku:

https://privacy.microsoft.com/en-us/privacystatement
Kako biste odbili ove kolačiće, slijedite uputstva u nastavku ispod naslova „Kako mogu kontrolisati kolačiće?”
Kolačići za analitiku i prilagođavanje: Ovi kolačići prikupljaju informacije koje se koriste u zbirnom obliku da bi nam pomogli da shvatimo kako se naša web lokacija koristi ili koliko su učinkovite marketinške kampanje ili da nam pomognu da vam prilagodimo našu web lokaciju.
Google analitika

Naziv kolačića: __utma (2 godine), __utmb (30 minuta), __utmc, __utmz (6 mjeseci)

Googleova pravila privatnosti su dostupna na linku u nastavku:

https://policies.google.com/privacy
Kako biste odbili ove kolačiće, slijedite uputstva u nastavku ispod naslova „Kako mogu kontrolisati kolačiće?”

U suprotnom, kliknite na odgovarajući link za isključivanje ispod:

https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/
Kolačići za oglašavanje: Ovi kolačići se koriste kako bi reklamne poruke bile relevantnije za vas.  Njihove funkcije su sprečavanje ponovnog stalnog pojavljivanja istih oglasa, pravilno prikazivanje oglasa za oglašivače te, u nekim slučajevima, biranje oglasa koji se zasnivaju na vašim interesima.
doubleclick.net kompanije Google

Naziv kolačića:

IDE (13 mjeseci)

Googleova pravila privatnosti su dostupna na linku u nastavku:

https://policies.google.com/privacy
Kako biste odbili ove kolačiće, slijedite uputstva u nastavku ispod naslova „Kako mogu kontrolisati kolačiće?”
Kako mogu kontrolisati kolačiće?

Imate pravo odlučiti da li želite prihvatiti ili odbiti kolačiće. Postavke za kolačiće možete podesiti klikom na odgovarajuće linkove za isključivanje koji se nalaze u tabeli s kolačićima u nastavku. Kontrole svog web pretraživača možete postaviti ili izmijeniti tako da prihvata ili odbija kolačiće. Ako odlučite odbiti kolačiće, možete i dalje koristiti našu web lokaciju iako će vaš pristup nekim funkcionalnostima i dijelovima naše web lokacije možda biti ograničen.

Google Chrome

Put: Prilagođavanje i kontrolisanje Google Chromea > Postavke > Napredne postavke > Postavke sadržaja > Kolačići

Pronađite i kliknite na dugme Prilagođavanje i kontrolisanje Google Chromea u gornjem desnom uglu koji je predstavljen s tri naslagane tačke, a zatim odaberite Postavke iz padajućeg menija. U novoj kartici Postavke, pomaknite se prema dolje na Napredne postavke i kliknite na link. U proširenom odjeljku Napredne postavke, kliknite na Postavke sadržaja ispod Privatnost i sigurnost. Pronađite i kliknite na link Kolačići odmah ispod oznake Postavke sadržaja. Takođe imate mogućnosti da izbrišete kolačiće nakon što se zatvori pretraživač te da blokirate kolačiće treće strane.

Mozilla Firefox

Put: Meni > Opcije > Privatnost > Istorija

Pronađite i kliknite na dugme Meni u gornjem desnom uglu koji je predstavljen s tri naslagane linije. U padajućem meniju kliknite na dugme s Opcijama. U pretraživaču će se pojaviti nova kartica s Opcijama. Odaberite Privatnost u meniju s lijeve strane. Ovdje možete odrediti kada ističu kolačići, blokirati kolačiće treće strane i blokirati kolačiće s određenih stranica.

Microsoft Edge

Put: Postavke i više > Postavke > Napredne postavke > Kolačići

Pronađite i kliknite na dugme Postavke i više u gornjem desnom uglu koji je predstavljen s tri naslagane tačke. Odaberite Postavke u dnu menija koji se otvara. Kliknite na dugme Pregled naprednih postavki u Naprednim postavkama prema dnu ploče s postavkama. Pomaknite se skroz prema dolje na meniju s Naprednim postavkama dok ne vidite Kolačiće. Ovdje možete blokirati sve kolačiće ili samo one koje postavljaju eksterne web lokacije.

Internet Explorer

Put: Alati > Internet opcije > Privatnost > Napredne postavke privatnosti

Pronađite i kliknite na dugme Alati u gornjem desnom uglu koje je predstavljeno ikonom zupčanika. Odaberite Internet opcije u padajućem meniju. Pojaviće se prozor s internet opcijama. Kliknite na karticu Privatnost na ovoj ploči. U novoj ploči Privatnost, kliknite na dugme Napredne postavke ispod Postavki. Pojaviće se prozor s Naprednim postavkama privatnosti. Tu se nalaze opcije omogućavanja/onemogućavanja kolačića treće strane te prihvatanja svih kolačića bez obzira na izvor.

Opera

Put: Prilagođavanje i kontrolisanje pretraživača Opera > Postavke > Privatnost i sigurnost > Kolačići

Pronađite i kliknite na logotip pretraživača Opera koji se nalazi u gornjem lijevom uglu označen kao Prilagođavanje i kontrolisanje pretraživača Opera. U padajućem meniju kliknite na link Postavke. U pretraživaču će se pojaviti nova kartica Postavke. Odaberite Privatnost i sigurnost u meniju na lijevoj strani. U novoj ploči pomaknite se do Kolačića. Operu možete podesiti da briše kolačiće prilikom zatvaranja pretraživača, da blokira kolačiće treće strane i još mnogo toga.

Apple Safari

Put: Safari > Preferencije > Privatnost > Kolačići i podaci o web lokaciji

Pronađite i kliknite na pretraživač Safari u traci s alatima na vrhu. U padajućem meniju kliknite na link Preferencije. Na stranici s Preferencijama, kliknite na dugme Privatnost koje se nalazi na traci s alatima. Pronađite opciju Kolačići i podaci o web lokaciji. Kao dodatni korak možete kliknuti na Upravljanje podacima o web lokaciji da ručno izaberete sa kojih stranica želite izbrisati kolačiće.

Koliko često će Affidea ažurirati ovu Izjavu o kolačićima?

Ovu Izjavu o kolačićima možemo ažurirati s vremena na vrijeme kako bismo prikazali npr. promjene kolačića koje koristimo ili iz drugih operativnih, zakonskih ili regulatornih razloga.  Stoga vas molimo da redovno posjećujete ovu Izjavu o kolačićima kako biste bili informisani o tome kako koristimo kolačiće i slične tehnologije.

Datum na vrhu ove Izjave o kolačićima ukazuje na datum posljednjeg ažuriranja.

Gdje mogu dobiti više informacija?

Ako imate bilo kojih pitanja o tome kako koristimo kolačiće ili druge tehnologije, pošaljite nam e-poruku na dpo.ba@affidea.com.