Kako je tekla izgradnja Centra za radioterapiju Banja Luka?

Tek nakon dobijanja građevinske dozvole u septembru 2009. godine pristupilo se izgradnji predmetnog objekta.

 

Euromedic je za potrebe izgradnje Centra za radioterapiju Banja Luka angažovao lokalnu građevinsku fimu i projektni tim i time još jednom dokazao svoju opredjeljenost da ulaže u lokalne privredne resurse. Uz lokalnu građevinsku firmu, na projektu izgradnje Centra za radioterapiju Banja Luka je takođe učestvovao arhitektonski biro iz Izraela sa dugogodišnjim iskustvom u izgradnji specijalizovanih bolničkih objekata, te projektni timovi proizvođača opreme.

 

Centar za radioterapiju je izgrađen u okviru južnog krila Centralnog medicinskog bloka Kliničkog centra Banja Luka i smješten je u suterenu na prostoru od 2.000 kvadratnih metara. Građevinski i instalacioni radovi su izvedeni po najvišim evropskim standardima i Centar sadrži sve propisane elemente za rad ovakvog tipa ustanove, što uključuje tri bunkera za teleterapiju i jedan bunker za brahiterapiju.

 

Bez obzira na posljedice svjetske ekonomske krize koja se posebno osjetila u Republici Srpskoj u toku 2009. godine, te iste godine postavljen je kamen temeljac za izgradnju prvog Centra za radioterapiju u Banjoj Luci i tom prilikom je najavljeno da će se novi Centar za radioterapiju građevinski završiti za 12 mjeseci. S obzirom na to da se radi o izuzetno kompleksnom građevinskom objektu, preciznoj tehnologiji i visoko sofisticiranoj opremi, rok od godinu dana se činio prilično ambicioznim. Međutim, zahvaljujući zajedničkim naporima cjelokupnog tima, svega 11 mjeseci kasnije projekat je uspješno završen čime su stvoreni uslovi za početak pružanja medicinskih usluga.